Flexpensioen Egypte, plm. 3500 jaar geleden

Een oude man staat voor een koning. De koning vraagt hem hoe veel dagen zijn de jaren van jouw leven. Waarop hij zegt hoe oud hij is en daaraan toevoegt ze waren eigenlijk slecht en ook niet zoals die van mijn ouders en grootouders. Die oude man beseft niet dat hij juist vanaf dat moment een hele gelukkige periode, de gouden jaren van zijn leven tegemoet gaat. Hij gaat nu van zijn “pensioen” genieten.

Die man was Yacov, de koning is Pharao. Na een leven vol met problemen en gevaar breekt nu voor Yacov een periode aan waarin hij in vrede en rust 17 jaar in Egypte kan doorbrengen temidden van allen die hem dierbaar zijn. Het kleinkind dat de grote Mosje Rabenoe zou baren (Jochewed) is een peuter en kleutermeisje die bij hem langskomt, bij haar grootvader op bezoek.

Wij verlangen allemaal naar zo een levenseinde. De berichten van deze week doen ons echter denken. Als er bij de grootste pensioenfondsen in Nederland gekort moet worden op de pensioenen zelfs met een paar percent dan kan dat een gelukkige oude dag doen omslaan in kommer en kwel. Ben je nog aan het werk en sta je volop in het leven dan vind je een oplossing, maar in een later stadium in het leven is dat veel moeilijker.

Ik mijn werk voor Zikna heb ik gesprekken, de financiële toestand is daarbij niet de eerste insteek. Dit is toch wel iets wat mensen benoemen. Het gaat vaak om een balans die precies klopt. Een balans met een beperkte vrije of helemaal geen vrije bestedingsruimte. Hoe zal dat dan zijn in 2012 en 2013?

Moet ik dan voorhouden dat Yacov Awienoe het tot 130 heeft volgehouden en dat toen de dageraad aanbrak? Dan heb ik in ieder geval een cliënt minder, makkelijk voor mijn agenda maar niemand die hier beter van wordt.

Wel iets anders. Yacov heeft tegen Pharao over de dagen van de jaren van zijn leven. Hij beseft dat iedere dag nieuwe hoop en nieuwe kansen kan bieden. Dat kan ik wel zeggen. Ook op de hoge leeftijd kan men de dag positief met een goede gezonde en positieve blik beginnen.

Het helpt daarbij als er een gemeenschap is die zorgt, die bijstaat en die ook waakt over die paar extra euro’s. En het helpt ook als deze gemeenschap opstaat en ervoor zorgt dat zij die verantwoordelijkheid hebben deze ook nemen.

Hasjem zal mij hopelijk het inzicht geven allen bij te staan met wie ik in contact ben. De Sopa (Sociaal Pastorale afdeling) van de NIHS zal er zijn, Zikna zal er zijn, hopelijk u allen die de kracht en de mogelijkheid hebben ook.

Tot ziens.

Rabbijn Shmuel Katz

 

           
      Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.
Ga naar Artikeloverzicht