Rosj Hasjana 5772 - Eenzaam

Een heldenonthaal, dat kreeg Abbas bij zijn ontvangst terug op de westelijke Jordaanoever. Netanjahoe zal heel anders hebben gevoeld toen zijn vliegtuig landde op Ben Gurion. Er zal stilte en verslagenheid zijn geweest. De beelden uit New York van afgelopen vrijdag zijn zo een beetje de laatste beelden van de geschiedschrijving van het afgelopen jaar 5771. Gaarne hadden we het jaar anders willen afsluiten, hier moeten we het echter mee doen.

Maar ook in deze stemming moeten we aansluiting vinden bij Rosj Hasjana bij Jom Kippoer.

Er is een moment tijdens deze dagen dat daar een antwoord opgeeft.

Heel lang gelden liep er een profeet door de woestijn, hij was boos, verdrietig en moedeloos. Alle jaren trouwe dienst hadden hem alleen maar ellende gebracht. Maar dan vindt Elijahoe, HaSjem in een moment van intense stilte. Want HaSjem openbaart zich van binnen uit, vanuit de ziel. In de tefilla oenetane tokef worden wij daar ook mee geconfronteerd. Dat moment is de climax van deze dag. En de climax van de dag is te vinden in een intense stilte. Een stilte die ons wakker maakt en wakker schudt. Een stilte die ons geen enkele afleiding biedt en ons hoogstens gebiedt naar onszelf te kijken.

In die stille eenzaamheid ontmoeten we HaSjem. HaSjem die eens heeft aangekondigd dat we een eenzaam volk zullen zijn dat zich door de geschiedenis worstelt. Een volk waar niemand naar omkijkt. Een volk dat in dat ogenschijnlijke vacuüm een kracht vindt die echte steun biedt namelijk HaSjem zelf.

Laten we ons niet ontmoedigen. Over 2 tot 3 dagen weerklinkt de sjofar, gevolgd door de woorden: Asjree ha-am jode-ee teroea HaSjem be-or panecha jehaleechoen.

Gelukkig is het volk dat weet wat de teroea is, het zal gaan in het licht van HaSjem.

Rav Wolbe ztl zegt dat de tekiat sjofar een ontmoeting is met HaSjem. Een ontmoeting met als focus ieders unieke band met HaSjem. Misschien is er geen fanfare, er is wel licht. Het licht dat ons toestraalt, juist dóór die ontmoeting met HaSjem.

We leven in moeilijke tijden allerlei beelden staan ons voor de ogen. Vergeet echter niet dat we juist HaSjem tegenkomen daar waar hij niet wordt verwacht. Hij hoeft ook niet te worden verwacht en ontvangen te worden. Dat is fijn maar het hoeft niet hij heeft immers overal toegang. In stilte.

You are welcome,

Sjana Towa

Rabbijn Shmuel Katz

 

           
      Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.
Ga naar Artikeloverzicht