Sjabbat Sjemini 5771

De Tora vertelt ons over Tamar. Tamar de vrouw die Jehoeda kinderen gaf op een moment dat het leek dat de familielijn van Jehoeda leek te gaan verdwijnen. Hij had twee zonen verloren, zou de derde het ooit halen? Dan komt Tamar en geeft hem die ene zoon die de voorvader is van Jisjai, van David en van de Masjiach. De bloem leek bijna afgerukt maar er kwam een nieuwe sterke stengel.

Afgelopen Sjabbat sprak ik in sjoel over een andere Tamar, over Tamar Fogel. Tamar die onlangs haar ouders (hjd) verloor in het plaatsje Itamar. Ook deze Tamar zorgt verder voor een bijna afgerukte stengel, zij is de oudste van de drie overgebleven kinderen en zal voor hen zijn als een moeder. Dit meisje, die in de onheilspellende stilte van een vrijdagavond nacht deze zorg kreeg, was mij gisteren weer tot inspiratie.

Het bericht kwam door van weer een pigoea, een bom, in het centrum van onze dierbare stad, Jeroesjalajim. Ik dacht aan al die families die zaten en zitten met bijna of chas veshalom helemaal afgerukte bloemen, moge Hashem allen hun eigen Tamar sturen. Wat doe je op zo een moment? Huilen? Schreeuwen? Opgeven?

Heel lang geleden leerde Aron Hakohen ons een les. Hij vernam dat zijn twee oudste zoons waren omgekomen. Zij waren de Misjkan, de tempel, op een ongeijkte manier binnengegaan. Wat was zijn reactie? Hij zweeg: wajidom Aharon. Waarom was hij stil?

Eens hervond Arons nazaat, de profeet Elija zijn God in stilte, en niet in vuur en niet in een grote wind. Waarom? Omdat - zo leert ons de Malbim ter plekke - wij na en ondanks alles liefde moeten zoeken, moeten opbrengen, door moeten gaan met liefde geven aan mensen. Dat is de boodschap van die stilte.

Inderdaad moeten we kleine en helaas ook hele grote tegenslagen verwerken die we niet kunnen begrijpen. Maar er komt daarna altijd weer van diezelfde bron een gelegenheid, een uitdaging en een kans tot het geven van liefde.

Aron dacht daar in stilte over na. Ook onze Tamar Fogel is ijzersterk, zij gaat na die stilte door met het geven van liefde................ wij ook?

 

           
      Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.
Ga naar Artikeloverzicht