Pesach 5770 Seider 1 - Erfdeel

We zeggen in Kiddush: vehinchaltonoe.

De jomim touvim zijn onze nachalo, ons erfdeel wij maken de jom tov.

Hoe maken we de jom tov.

Wat is de limmoed van ben Zoumo Rabbi Elozor ben Azarjo heeft veel bereikt, alle talmidim mochten weer komen toen hij aan het bewind kwam.

Is dat genoeg?

Toen kwam ben Zoumo en zei: hewei loumeid mikol odom, leer van iedereen, op die basis ben je zouche tot touro. Hij heeft geleerd dat je altijd open moeten zijn voor jetsijas mitsrajim ook in het donkere goloes. Openheid, zoeken naar mogelijkheid tot lernen dat is de basis van alles, ook op deze jom tov.

En nog iets.

De chas an soufer brengt dat we een kittel dragen op deze avond van de 4 zonen omdat deze zonen de kaddiesj zeggers zijn. Zij zorgen voor ons na 120. Er is hakpodo op chinoech.

Voor ons in Nederland die geen kittel dragen is het echter de avond van elijohoe hanowi. Het is de avond van wehesjiew lev avos al banim. De avond van ouders en kinderen die weer samen komen. Daarom hebben we bitochon, vertrouwen dat onze kinderen onze weg zullen voortzetten. We moeten er aan werekn. Maar samen met het werken is er ook de bitochoun dat de kinderen met sejata disjmaja op onze weg zullen gaan.

 

     
 
Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.