Parsje Wajera - 5771

The future of the world, a one man show.

In de parsje van deze week zien we twee bijzondere dingen gebeuren. Awraham awienoe ontvangt de engelen. Hij geeft ze te eten. Tijdens het eten staat hij bij hen, onder de boom terwijl zij eten. De Kedoesjas Levi vraagt hier: waarom pakt hij niet een stoel en gaat er even bij zitten. Als ze iets nodig mochten hebben dan kan hij dat wel aangeven.

Hier zegt hij iets geweldigs. Een engel is iemand die blijft staan, die spiritueel niet hoger kan komen. Een mens kan dat wel. Awraham awieno gaf niet alleen te eten en te drinken, hij dacht ook na over de gasten, hij wilde dat ze zich thuis zouden voelen. Hier besefte hij dat zij zich niet zo thuis zouden voelen bij hem, hij had net brit mila gedaan, hij was spiritueel op een hoger plan geraakt. Daarom leefde hij zich in, in wat die engelen waren, hij maakte zich tot een omeed, tot iemand die staat, tot een engel.

Chesed is niet genoeg, we moeten ervoor zorgen dat we onszelf verbonden voelen met gasten en de gasten met ons, op die manier is  die chesed een bron van steeds warmer wordende intermenselijke relaties.

 

De Sjem MiSjmoe-el vraagt, hoe kon Awraham awienoe zomaar dawenen voor de Bne Sedom. Deze mensen waren toch slecht. Deze mensen  waren heel schadelijk voor de gehele wereld. Wat had het voor zin om aan HaSjem te vragen om medelijden.

Hier geeft hij een geweldig antwoord. Awraham Awieno besefte wat voor verantwoordelijkheid hij op zich nam met het uitspreken van die tefilla. Hij was iemand die na A ook B deed. Hij wilde ervoor zorgen dat al die steden niet daadwekelijk alleen gered zouden worden, nee hij was van plan daarnaar toe te gaaan en die steden tot tesjoewa te brengen. Zij begaanheid door de tefilla zou zo een diepe band scheppen dat zijn geweldige persoon, met zijn geweldige liefde en oprechtheid, van al die vijf steden een gemeenschap van kedoesja en mitswot kon maken.

Was hij succesvol geweest dan had hij daarmee nog veel meer mensen kunnen bereiken. Wie weet  hoeveel eerder de dagen van de masjiach dan waren gekomen.

------------------------------------------

Haftara Wajera - 5771

We zien in de haftara dat de arme vrouw naar de nawi toekomt en hem zegt dat er niets meer in huis is. Haar schuldeiser heeft zelfs haar twee zonen meegenomen om ze als knecht te verkopen, om zo haar schuld af te kunnen lossen.

Dan gebeurt er een wonder, de profeet Elisha zegt haar overal kruikjes te lenen en hij zorgt dat ze door een wonder heel veel olie krijgt. Met die olie kan ze al haar schulden aflossen en ook houdt zij ook nog geld over om van te leven.

Er was hier nog een tussenoplossing. De nawi had naar die schuldeiser kunnen gaan en had hem kunnen vragen haar nog wat tijd te geven om de schulden af te lossen. Hij had tegelijkertijd nog kunnen bemiddelen bij een andere man, zodat ze een lening zou hebben om wat eten te kopen.

Waarom zo een groot wonder?

Wat we hier zien is dat als het gaat om de chinoech van kinderen, als het gaat om de toekomst van het joodse volk dan kunnen we er op rekenen dat HaSjem ons extra helpt en extra middelen geeft.

Dat is wat we daar zien, Elisha begrijpt dat de toekomst van de kinderen op het spel staat en weet dat HaSjem met brede hand wil geven voor die kinderen, daarom doet hij het wonder zoals het beschreven staat.

Op die manier is dit verhaal ook een voorbereiding op het verhaal daarna waar het jongentje wordt geboren. Inderdaad, bij - kinderen - de toekomst van Klal Jisroel gebeuren er wonderen.

 

     
 
Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.