Lech Lecha 5771 – |Gerard Doustraat

Wij zien vandaag een interessant verschijnsel duizenden joodse mensen worden enthousiast voor jiddisjkeit. Ze horen een sjioer, ze doen een mitswa of beleven een vrijdagavond mee.

Wij denken dat dit uit zichzelf gebeurt, de Or HaChajim geeft hierin een insight.

Avrhom Awienoe bouwt een Mizbeach - in pasoek 6 van hoofdstuk 12 - niet vanwege de belofte m.b.t. Erets Jisrael, maar vanwege de simche die de openbaring van HaSjem aan hem gaf.

En zegt de Or HaChajim dit is een siman labanim, een teken voor de verdere generaties dat ook in toekomstige generaties zich een enorm verlangen aan contact met HaSjem zal openbaren. Een verlangen dat al het andere zal overstijgen.

We zien nog iets boeiends verderop in de parsje. De Mesjech Chochmo zegt dat HaSjem in hoofdstuk 15 een speciale reden heeft om aan Awraham Awienoe Erets Jisrael nogmaals te beloven. Want zegt hij, Awraham Awienoe had net Sedom en Amora geholpen hij had hen gered en - alhoewel zij slecht waren - hen gewoon hun steden etc. weer terug gegeven. Want hij wilde zelf een moreel hoog niveau houden. En toen zag hij (netzoals vandaag) dat het allemaal niets op leverde. Dan komt HaSjem tot hem en zegt. Do not worry...........................................this is my place. Ik bepaal wie hier komt wonen.

De Malbim draagt nog een derde idee aan. Hij vraagt zich af waarom Awraham Awienoe zich niet druk maakte om de Olam Haba? Waarop hij antwoord. Onze Olam Haba is iets natuurlijks a.h.w. met iedere mitswa, met ieder woord van Tora scheppen wij onze Olam Haba. De Olam Haba is een reflectie van ons leven hier. Maar wat we in deze wereld, in de Olam Hazè krijgen dat is iets wat HaSjem zelf bepaalt.

De parsja leert ons dat wij een spiritueel volk zijn met een historische link naar HaSjem; zelf met een spirituele toekomst die wij zelf scheppen en met een land wat roept dat wij het niet krijgen door onze kracht en macht, maar door de geest van HaSjem zelf.

 

     
 
Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.