De Tisjri Lift

Met het dagelijkse blazen op de sjofar komt Tisjri dichterbij. We kennen allemaal in onze omgeving mensen die heel hard werken aan hun jiddisjkeit. Ze staan vroeg op, leren heel veel, en doen alle mitswot heel precies. We vragen ons af hoe wij dan wel tijdens Tisjri zullen varen. Kunnen we wel wat dichter bij HaSjem komen?

Rabbijn Chaim Friedlander zl. heeft dat uitgelegd aan de hand van een masjal, een parabel.
Als je een flatgebouw hebt van 9 verdiepingen dan is daar altijd een lift. Jonge sterke mensen lopen moeiteloos de trappen omhoog. Maar wat oudere mensen nemen dankbaar de lift. Dat gaat makkelijk en je bent zo omhoog. Nu zegt Rabbijn Friedlander, rond Rosj HaSjana staat er voor ons allen ook zo een spirituele lift klaar. Die lift brengt ons razendsnel omhoog. En dankzij die lift kunnen we toch iets meepikken van de speciale sfeer van de Tisjri-dagen.

Dat is heel fijn, maar er zit ook een addertje onder het gras. Als die lift staat te wachten op de bovenste verdieping dan blijven de liftdeuren open. Zolang er niemand op het knopje drukt dan blijven ze open. Moet iemand naar beneden van de bovenste verdieping dan loopt hij binnen en zoef de lift gaat naar beneden.

Op Jom Kippoer zijn we allemaal boven. De lift blijft daar gewoon de hele dag. Op het moment dat Jom Kippoer voorbij is dan staat de lift klaar, uitnodigend en wel. En dat is het moment van test! Pak ik meteen die lift weer naar beneden, naar het leven van alledag of wacht ik even. Misschien blijf ik toch maar nog even die paar minuten voor maariv en havdala .

Heus tien minuten later gaat die lift ook nog, het is zelfs makkelijker want de eerste drukte is voorbij. En als we dan, nog in gedachten, weer terug gaan dan blijft dat licht ook hangen en zijn boven en beneden wat dichterbij gekomen.

Gaat het daar niet om?

Sjana Tova!

Rabbijn Shmuel Katz

 

     
 
Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.