Tisja Be Av - 5770

Op Tisja Be Av staat het woord Eicha centraal. Eicha is de naam vande megilla die we lezen.

De hebreeuwse spelling van Eicha is: איכה

Wat leert dat ons.
De getallen waarde van dit woord is 36. De tora brengt dat er 36 ovettredingen zijn waarvoor iemand helaas de ergste straf kan krijgen die er is: kareet, letterlijk uitroeing. Wat betekent dit? Iemand kan door bepaalde overtredingen zijn band kapot maken met zijn spirituele bron, met HaSjem zelf. Dan leeft hij fysiek misschien nog wel maar spiritueel heeft hij geen betekenis meer.

De megilla Eicha is een poging omdat onder woorden te brengen. De profeet Jirmijahoe voelde hoe erg het volk was gedaald en gaf dat weer in deze megilla.

De Maharal geeft nog een tweede betekenis. Het woord Eicha heeft vier letters.
De Alef staat voor HaSjem
De Joed staat voor de 10 geboden
De Kaf staat voor de brit mila die gegeven is aan Awraham awienoe die de 20 e generatie was gerekend vanaf Adam HaRisjon, de eerste mens
De Hee staat voor de vijf boeken van de tora.

Deze vier vormen vier elementaire aspecten van het jodendom.
Ook hier is de boodschap dat de misstappen van het joodse volk deze vier meest elementaire zaken troffen.

Er is echter nog iets anders.

De Sefas Emes leert ons dat de winter maar 36 dagen duurt. Tot Chanoeka kan men nog de Bikoeriem, de eerstelingen, brengen; een uitloper van de zomer.

Met de eerste Sjewat is de voorbode van de volgende zomer daar: want dat is de “Toe Bisjwat” volgens Bet Sjammai. Ergens begint daarmee als het ware de zomer al een beetje.

Daartussen in liggen 36 dagen. De 36 lichtjes die we op chanoeka aansteken verlichten die winter. Duisternis kan nooit langer duren dan 36.

Ook hier bij Eicha 36. Eicha is ook symbool van een winter, namelijk van een spirituele winter. Dat - het getal 36 - is de climax en uiterste begrenzing van duisternis. Erger kan het niet zijn. Het is aan ons om ons de les van het getal Eicha- 36 ter harte te nemen.

Op Chanoeka steken we lichtjes aan. Op 9 Av vasten we echter. Onze wijzen leren ons dat een ieder die treurt over Jerusalem ook de troost van Jerusalem meemaakt. Als wij dus deze 36, de 36 van Eicha, naar ons toe trekken dan zijn wij hopelijk klaar voor de lichtjes van de menora en zien we die spoedig in de Bet HaMikdasj.

 

     
 
Wilt u Tora World Holland steunen? Klik dan HIER.